27.02.2015 08:59

Co je DEMI-GLACE?

zredukovaný  vývar, který jsme vyrobili pomalým vařením   telecích kostí, koření a červeného vína.  Vypařováním vody vzniká hustá krémovitá omáčka, která se po zchladnutí mění v  rosol.  Demi-glace, se  díky  své  intenzivní a excelentní chuťi, používá jako základ mnoha  omáček, polévek, k dochucení mas.

Využití je možné všude, kde chcete zdůraznit masovou chuť, tam kde se běžně používají nezdravá ochucovadla, masové a jiné bujóny.

 

Jak se vyrábí? 

Suroviny:

- telecí kosti; - kořenová zelenina; - rajčatový protlak; - červené víno; - koření (bobkový list, celý černý pepř, nové koření) Al.: CELER

 

Postup: 

Opečeme kosti se zeleninou a protlakem do hněda, přidáme koření a zalijeme studenou vodou. Na mírném ohni vaříme alespoň 24 hodin (my jsme jej vařili 72 hod)  za stálého dolívání studené vody. Během tohoto procesu sbíráme  tuk ze shora hrnce.

Přecedíme přes utěrku, abychom odstranili všechny nečistoty. Přidáme červené víno a redukujeme na třetinu obsahu. Po vychlazení demi-glace ztuhne.

       

Zpět